shutterstock_165644057.jpg

Οι μισές γέννες δεσποζόμενων σκύλων είναι ατυχήματα

Οι μισές γέννες δεσποζόμενων σκύλων είναι ατυχήματα, τονίζοντας την ανάγκη να αλλάξει η νομοθεσία ώστε οι στειρώσεις δεσποζόμενων σκύλων να γίνουν υποχρεωτικές. 

 Ο δήμος Αίγινας, σε συνεργασία με το Zero Stray Pawject, συνέλεξε στοιχεία από τους 800 κηδεμόνες που δήλωσαν τους 1100 σκύλους τους στο δημοτικό μητρώο της Αίγινας τα τελευταία 3 χρόνια.

 Πρόσφατα προσθέσαμε μια ερώτηση προς τους κηδεμόνες για να εάν η δεσποζόμενη σκυλίτσα τους είχε γεννήσει στο παρελθόν και εάν αυτές οι γέννες ήταν αποτέλεσμα σκόπιμου ζευγαρώματος ή απρογραμμάτιστες εγκυμοσύνες ενάντια στη θέληση του κηδεμόνα.

 62% των γεννών έγιναν κατά λάθος! Πάνω από τις μισές γέννες δεσποζόμενων σκύλων δεν ήταν προγραμματισμένες και εξέπληξαν τους κηδεμόνες.

 Αυτά τα στοιχεία κλίνουν προς τους υπεύθυνους κηδεμόνες σκύλων, που έχουν τσιπάρει και δηλώσει τους σκύλους τους. Εάν γινόταν αυτή η ερώτηση σε ανεύθυνους ιδιοκτήτες, το ποσοστό των ακούσιων γεννών θα ήταν ακόμα μεγαλύτερο.

 Η πλειοψηφία αυτών των θηλυκών σκύλων έχει στειρωθεί από τότε, καθώς οι κηδεμόνες κατάλαβαν ότι δεν μπορούν να εμποδίσουν στο 100% να μείνει έγκυος η αστείρωτη σκυλίτσα τους, ανεξαρτήτως του πόσα μέτρα λαμβάνουν. Ακούσαμε πολλές ιστορίες από κηδεμόνες που θεωρούσαν ότι η σκυλίτσα τους δεν θα μείνει έγκυος, επειδή ζούσε σε περιφραγμένο κήπο. Φαίνεται ότι οι σκύλοι που έλκονται από μια σκυλίτσα σε οίστρο μπορούν να εντυπωσιάσουν με την ικανότητά τους να υπερπηδούν τα φυσικά εμπόδια!

 Από τον Ιανουάριο του 2020, που ο δήμος Αίγινας και το Zero Stray Pawject προσφέρουν επιδοτούμενες στειρώσεις όπου οι κηδεμόνες μπορούν να στειρώσουν το κατοικίδιό τους σχεδόν δωρεάν, το κόστος δεν είναι πλέον ο βασικός λόγος για να μην στειρώνουν στην Αίγινα. Οι πλειοψηφία των κηδεμόνων που δεν είναι σίγουροι ή δεν θέλουν να στειρώσουν, πιστεύουν ότι ο σκύλος τους ζει σε ελεγχόμενο περιβάλλον όπου δεν μπορεί να ζευγαρώσει. Παρόλα αυτά, αυτό δυστυχώς δεν είναι αλήθεια. Ένας θηλυκός σκύλος σε οίστρο ή ένας αρσενικός σκύλος που μυρίζει έναν θηλυκό σκύλο σε οίστρο μπορούν να δραπετεύσουν και να παράγουν ανεπιθύμητα κουτάβια.

 Σε μια χώρα 10 εκατομμυρίων κατοίκων, με περίπου 1 εκατομμύριο αδέσποτους σκύλους, υπάρχει υπερπληθυσμός σκύλων, από τους οποίους δυστυχώς πολλοί καταλήγουν στον δρόμο. Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας επιβεβαιώνουν ότι, με τις μισές γεννήσεις να γίνονται κατά λάθος, αυτές οι γέννες προκαλούν υπερπληθυσμό σκύλων και οδηγούν σε πολλές εγκαταλήψεις που προκαλούν περιπλανώμενα αδέσποτα. Η καλύτερη λύση για να μειωθεί ο αριθμός των αδέσποτων είναι να στειρωθεί κάθε σκύλος ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΣΤΕΙΡΩΣΗ, που θα υποδιπλασιάσει τον υπερπληθυσμό των σκύλων.

 

Εκτός από το όφελος στην κοινωνία, την δημόσια υγεία και ασφάλεια που συνδέονται με τις αγέλες περιπλανόμενων σκύλων, η στείρωση έχει οφέλη και για τον σκύλο και τον κηδεμόνα του. Η στείρωση μειώνει την ανάγκη περιπλάνησης, μειώνει την πιθανή επιθετικότητα χωρίς να επηρεάζει το ένστικτο της φύλαξης και της προστασίας του σπιτιού και του κηδεμόνα, το οποίο είναι έμφυτο ανεξάρτητα από το εάν ο σκύλος είναι στειρωμένος ή όχι. Η στείρωση έχει οφέλη στην υγεία: ο καρκίνος του προστάτη, των μαστών και της μήτρας είναι από τις πιο συνηθισμένες αιτίες πρόωρου θανάτου των σκύλων. Η στείρωση μειώνει ή ακόμα και εξαλείφει τον κίνδυνο αυτών και πολλών άλλων καρκίνων και αυξάνει το προσδόκιμο ζωής, κατά μέσο όρο έως και 3-5 χρόνια. Τα κυνηγόσκυλα θα γίνουν καλύτεροι κυνηγοί καθώς είναι λιγότερο πιθανό να τους αποσπάσουν την προσοχή θηλυκοί σκύλοι σε οίστρο κατά τη διάρκεια του κυνηγιού, ενώ διατηρούν την αίσθηση της όσφρησης.